item1a

Robbenoord- en Dijkgatbos

Copyright REactivity 2011-2012

Robbenoord- en Dijkgatbos

Bossen zijn altijd een ideale plek om hard te lopen; ze bieden bescherming tegen zomerse hitte en winters winden en hebben vaak een variërende ondergrond van zachte bosbodem tot schelpenpad en asfalt. Het Robbenoordbos en Dijkgatbos vormen hierop geen uitzondering. Door de vele paden en wegen kan iedereen zijn of haar eigen route samenstellen en zelfs de langeafstandlopers kunnen hun hart ophalen door de bosgebieden te combineren. Bijkomend voordeel is dat de bossen niet al te groot zijn zodat verdwalen moeilijk is en een verkeerde afslag niet meteen een fiks aantal kilometers aan je route toevoegt. Met de aanleg van de Dijkgatsweide en het betonnen fietspad dat er doorheen loopt is er nu ook een mooie verbinding tussen beide bossen ontstaan. Menig loper zoekt het bos dan ook regelmatig op voor zijn of haar rondje.

Ook de atletiekvereniging Wieringermeer is al jaren zeer actief in het bos en organiseert iedere maand een bosloop in het Robbenoordbos over afstanden die variëren van 2 tot 16 km. In de wintermaanden de eerste zondagmorgen van de maand en in de zomermaanden de eerste woensdagavond. Kijk op de website voor de actuele gegevens.

Daarnaast organiseert AVW jaarlijks in november de Dijkgatboscross dit jaar al voor de 27e keer!. Deze is onderdeel van het Roele de vries crosscircuit; een serie van vijf crosswedstrijden in de Noordkop. Door de natte ondergrond en relatief lange afstand geldt dit als één van de zwaarste crossen (en zeker de mooiste) uit de serie.

Sportief hoogtepunt voor AV Wieringermeer was de organisatie van het NK Veldlopen dat op 6 maart 1994 in het Dijkgatbos gehouden werd. Bij de mannen won Tony Dirks daar goud, Luc Krotwaar zilver en John Vermeule brons. Bij de vrouwen ging het goud naar Grete Koens, zilver naar Marjan Freriks en brons naar Christine Toonstra.

Waar moet je op letten?

Wie op een mooie zondag gaat lopen kan de gebruikelijke ergernissen verwachten; loslopende honden (horen verplicht aangelijnd te zijn in het bos) en groepen wandelaars die een heel pad in beslag nemen. Op elke andere dag is het bijzonder rustig en kom je hooguit een andere loper tegen.

Daarnaast blijft het natuurlijk bos; zeker na een periode nat weer blijven sommige plekken lang nat en modderig, wie dat wil vermijden zal op de schelpenpaden moeten lopen. Voor de crossers is het juist een perfecte voorbereiding.

Niet alleen voor hardlopers is het bos in de zomer zeer aangenaam, ook muggen zitten er graag. Ga in zomer’s dan ook niet te lang stilstaan of rekken in het bos zelf want je wordt gegarandeerd lek geprikt (ik wel in ieder geval).

Wie over het betonnen fietspad tussen het Robbenoordbos en Dijkgatbos loopt, moet goed oppassen voor de twee veeroosters die er in geplaatst zijn (kwestie van goed timen van je stappen en je tenen omhoog houden). Ook kun je er koeien tegenkomen die graag vlak naast of op het betonpad verblijven. Meestal staren ze je al herkauwend aan of rennen voor je weg; kom je een keer een geïrriteerde koe tegen, dan is dat extra motivatie voor een tussensprintje.

Tot slot: beren kom je er niet tegen, maar het gevaar schuilt in een veel kleiner beestje; de teek, die de ziekte van Lyme over kan dragen. Buiten de winter moet hiervoor echt opgepast worden; zeker wanneer je in korte broek en buiten de gebaande paden loopt. Controleer daarom na afloop op de parkeerplaats of onder de douche of je teken ziet. Een kleine moeite en ze zijn dan nog gemakkelijk weg te halen. Zie ook www.lymenet.nl.

Zowel in de zomer als in de winter organiseert AV Wieringermeer boslopen in het Robbenoordbos..

boscross2
bosloop1
bosloop3
Boscross2010
AlarmArrowRighticoncopy
AlarmArrowLefticongrcopy